Om Uppsalas två botaniska trädgårdar berättade doktorand Hedvig Mård vi KIV:s aprilföreläsning i Ihresalen. Det vi i dag kallar Linnéträdgården, den äldsta botaniska trädgården i Sverige, fick ett uppsving i och med att Linné 1741 tog över och gjorde platsen till en av de främsta trädgårdarna. Där odlades växter i en av Linné fastställd ordning och även ekologisk odling bedrevs. Linné var inne redan då.
Botaniska trädgården, tidigare Uppsala slotts trädgård, blev 1750 genom Carl Hårlemans försorg en barockträdgård som ersatte en äldre trädgård ritad av Olof Rudbeck d ä. Vid slutet av 1700-talet skänktes trädgården av Gustav III till universitetet med syftet att erbjuda både trädgårdskonst men även utgöra samling av växter för undervisning i främst botanik.
I båda trädgårdarna med dess byggnader sker också akademiska högtidligheter. Orangeriet i Linnéträdgården och Linnéanum, ursprungligen ritat av Olof Tempelman och omarbetat av Desprez, blir därmed platser för både förvaring av växter, undervisning och festligheter.
Hedvig Mård, som var KIV:s stipendiat 2013, disputerar den 19 maj på avhandlingen ”A Century of Swedish Gustavian Style”. I avhandlingen behandlas det stora antal aktörer som bidrar till att skapa bilden av sjuttonhundratalet och det gustavianska. Och där t ex IKEA-möbler får visa samklang med vår samtid och detta århundrade.