Lördag den 28 april
Gunnar Wennerberg med sin elev, Josef Ekberg i Gustavsbergs proslinsfabriks verkstad. Foto: Wikipedia.
Gustavsbergs Porslinsmuseum och
utställningen Naturen flyttar in
En blomstrande formskatt från förra sekelskiftet möter oss i samband med vårens utfärd i vårblommornas tid. Med prunkande dekorer för Gustavsberg kom Gunnar G:son Wennerberg att bli en av Sveriges mest omtyckta formgivare vid förra sekelskiftet.
Vårens utfärd går alltså till Gustavsbergs Porslinsmuseum och utställningen över Gunnar G:son Wennerberg (1863 - 1914) Naturen flyttar in. Wennerbergs blommor i form av slingrande dekorer på vaser och serviser i såväl glas som keramik och porslin är kända. På utställningen får möta honom som blomstermålare men också tillfälle att fördjupa oss i hans gärning som konstnär i industrin – som mönstertecknare och formgivare.
Utställningen bygger på Nationalmuseums samlingar och visar teckningar, målningar, serviser, konstgods och konstglas. Här finns även exempel på Wennerbergs inredningskonst i form av dörrar och väggfält som han målade till Henri Amics musikrum i Bouleaux i Gouvieux norr om Paris.
Vi inleder med guidad visning på museet, intar därefter lunch på Bistro Gustavsberg som ligger alldeles intill och har sedan möjlighet att återvända till museet för egen tid där innan vi återvänder till Uppsala.
Priset för resan är 890 kr.
Avfärd Riddartorget Uppsala med Bergsbrunna Buss den 26 april kl 9.30. Visning museet kl 11. 30. Lunch Bistro Gustavsberg kl 12.45. Avfärd från Gustavsberg kl 15 med ankomst Uppsala ca kl 16.30.
Första anmälningstid är via hemsidan torsdag den 3 april kl 18.00. Anmälningsformuläret visas på hemsidan först på angiven tid. Platsantalet är begränsat till 25 personer. Avgiften sätts in på KIV:s bankgiro 713 - 6393 senast onsdag den 16 april.
Medlem kan anmäla ytterligare en KIV-medlem och i mån av plats en gäst.
Torsdag den 29 maj till söndag den 1 juni
Riga gamla staden. Foto: Wikipedia.
Riga
Lettlands huvudstad Riga är målet för vårens resa. Den mångkulturella staden, som sedan 1997 är uppsatt på UNESCO:s världsarvslista, är en upplevelse för den arkitekturintresserade. Ungefär en tredjedel av husen i centrala Riga är byggda i jugendstil.
Rigas historia är präglad av krig och ockupation av främmande makt. Även Sverige har ett förflutet i staden och som ett synligt bevis finns den i slutet av 1600-talet byggda Svenskporten i Gamla stan kvar.
Arkitektur, konst och design präglar våra dagar i Riga. Museernas samlingar speglar även det lettiska folkets själ, den som ofta handlat om överlevnad. Med svensktalande guide besöker Rigas historiska och geografiska centrum Gamla stan på floden Daugavas högra bank. Där finns också Domkyrkan, den största byggnaden som uppförts under medeltiden, och en av de äldsta kyrkobyggnaderna i Lettland och Baltikum.
Vidare besöker vi Lettlands nationalmuseum för konst som har en stor samling av lettisk konst. Sammanlagt finns över 52 000 verk av baltiska och ryska konstnärer från mitten av 1700-talet fram till i dag. Vi guidas även runt på Riga Art Nouveau Centre som speglar jugendarvet, bl a finns en autentisk jugendlägenhet
Saluhallarna, marknaden Centrāltirgus, som består av fem hangarer som byggdes för zeppelinartrafik under mellankrigsåren och då var Europas modernaste marknad besöker vi. Även Sankt Peterskyrkan med dess 123 m höga torn ingår i vår guidade tur. Här njuter man av en panoramautsikt över Riga och dess omgivningar.
Ankomstdagen tänker vi att programmet under eftermiddagen skulle innehålla ett besök på Ockupationsmuseet. Dess uppgift är att ihågkomma vad som hände Lettland, dess folk och land, under de ryska och tyska ockupationsåren 1940 till 1991. Vi går gemensamt till och från museet men tar del av det utställda materialet på egen hand.
Till Riga flyger vi med Air Baltic från Arlanda terminal 2 den 29 maj kl 08.50 med ankomst Riga lokal tid 10.55. Samling på Arlanda terminal 2 kl 07.00. Centralt belägna 4-stjärniga Tribe Riga City Centre är vårt hotell.
Från Riga flyger vi den 1 juni kl 10.55 med ankomst Arlanda 11.05.
Kostnad för flyg, transfer från och till flygplatsen i Riga, hotell dubbelrum inkl frukost, 3 luncher och 3 middagar exkl dryck, samtliga inträden, svensktalande guide samt vid behov lokal buss i Riga är 8 900 kr. Enkelrumstillägg 1 300 kr.
Första anmälningstid är via hemsidan torsdag den 30 januari kl 18.00. Anmälningsformuläret visas på hemsidan först på angiven tid. Platsantalet är begränsat till 20 personer. En anmälningsavgift på 1 500 kr sätts in på KIV:s bankgiro 713 - 6393 senast torsdag den 20 februari. Slutbetalning senast fredag den 11 april.
Medlem kan anmäla ytterligare en KIV-medlem och i mån av plats en gäst.