OBS
Ingen av nedanstående researrangemang kunde genomföras på grund av det rådande pandemiläget.
Vårens researrangemang utgörs av dels en dagsutflykt till Vaxholm där vi besöker Villa Akleja samt en resa till Munchen i maj.
Lördagen den 4 april
Villa Akleja, Vaxholm. Foto: Wikipedia.
Vaxholm och Villa Akleja - Ett tidlöst konstnärshem
Välkommen till en passionerad samlares hem, Villa Akleja i Vaxholm. Konstnären J.A.G. Acke (1859 - 1924) är den viktigaste konstnär som kan associeras med Vaxholm sett över alla tider. Han levde och verkade i staden under ett kvarts sekel från år 1901.
Konstexperten och Ackesamlaren Claes Moser har efter 45 år i konstnärens fotspår förvärvat konstnären J.A.G Ackes hem och här låtit dennes verk återerövra väggarna. Ett nyförvärv av en samling av konstnärinnan Marie Krøyer har nyligen kompletterats och hänger nu i den gula salongen. Läs mer om Villa Akleja här.
Under 1 ½ timme bjuder Claes Moser in till ett färgsprakande sekelskiftesevenemang med värdparet Acke och Eja som huvudpersoner. Han berättar om livet i Villa Akleja som dessa uppförde 1901 tillsammans med arkitektvännen Ernst Stenhammar.
Vi får möta deras vänner Anders Zorn, Carl Larsson, Bruno Liljefors, Gustaf Fröding och Verner von Heidenstam. Det blir ett möte med det nordiska ljusets särart tolkat av de mest egensinniga företrädarna för sin generation.
Efter visningen serveras en lunchtallrik i Villa Akleja med laxtoast och sallad, ett glas vin samt kaffe och kaka. Vi avslutar dagen med att vandra omkring i Vaxholm en dryg timme. Staden har varit en viktig plats för Stockholms försvar i alla tider och dess namn anses komma från det fornnordiska ordet vaks som betyder vårdkase. Idag är Vaxholm en genuin skärgårdstad och ett populärt utflyktsmål en timmes båtresa från Stockholm.
Start från S:t Eriks torg lördagen den 4 april kl 9.30. Visning av Villa Akleja samt därefter kl 12.30 lunchtallrik. Efter lunchen promenad i Vaxholm cirka en timme. Kl 15 avfärd från Vaxholm med beräknad återkomst Uppsala senast kl 16.30.
Priset 750 kr inkluderar buss, föredrag/visning och lunchtallrik.
Första anmälningstid via hemsidan är den 16 mars 2020 kl 18.00. Anmälningsformuläret visas på hemsidan först på angiven tid. Platsantalet är begränsat till 25 personer.
Avgiften sätts in på KIV:s bankgiro 713 – 6393 senast den 23 mars 2020. Återbud efter den 20 mars debiteras med 500 kr om platsen inte kan besättas av annan intresserad. Medlem kan anmäla ytterligare en KIV-medlem och i mån av plats en gäst.
Torsdag 21 maj till söndag 24 maj
München
Vårens resa med KIV går till München, Bayerns huvudstad med Henrik Widmark och Hedvid Brander Jonsson som guider.
Nedanstående program för dagarna i München är preliminärt.
Torsdag
Från Katedralen till Jüdisches Zentrum - en introducerande vandring
Första dagen introduceras München med en stadsvandring i Altstadt. Vi vandrar genom historien och inleder i medeltiden med Frauenkirche och Altes Rathaus, vi besöker Marienplatz som varit stadens centrum sedan medeltiden och gör sedan nedslag i stadens historia vid olika byggnader för att avsluta vandringen utanför det nybyggda Jüdisches Zentrum.
Kvällen avslutas med gemensam middag.
Fredag
Das Deutsche Rom och kungarnas stad
Fredagens förmiddag belyser München som katolicismens och motreformationens centrum i Tyskland. Vi inleder vid Karlsplatz och besöker först Michaelskirche. Vi vandrar sedan ned till och besöker Asamkirche. Därifrån tar vi en 15 minuters promenad till Alter Hof och Alte Münze. Därefter äter vi lunch
Eftermiddagen inleder vi med Maximilianstrasse och en av Münchens fyra kungliga esplanader. Vi ser närmare på dess monumentala arkitektur och hur gatan befäste monarkin i München och hur den omformade den gamla kungliga staden till en modern men kunglig storstad.
Vi vandrar sedan efter en kaffepaus över till St Anna im Lehel och beser rokokons introduktion i kyrkoarkitekturen i det katolska Tyskland. Därefter avslutar vi dagen vid Odeonsplatz, med Feldherrenhalle, Theatinerkirche och Residenz. Ett alternativ är att ta buss 100 och åka till Lenbachhaus och avsluta med ca en timme där, kanske främst se verk av konstnärsgruppen Blaue Reiter och i andra hand av Josef Beuys.
Kvällen avslutas med gemensam middag.
Lördag
Det nya München. Från Bayerns kungliga huvudstad till nazismens historiska centrum
Lördagens fokus är på staden som formades från år 1791 när murarna revs och den stad som byggdes under de nya kungarna som huvudstad för Bayern. Först åker vi ut till Raumshalle och ser på Leo Klenzes monument över de tyska hjältarna. Därifrån åker vi till Königsplatz i Maxvorstadt, som grundlades av Maximilian I vid sekelskiftet 1800 men huvudsakligen genomfördes av Ludwig I 25 år senare. Vi inleder med ett samtal om platsens historia, från dess utformning under Ludwig I till dess ombyggnad som nazistiskt nationalcentrum, till att idag vara kulturcentrum.
Eftermiddagen spenderas på Alte och Neue Pinakotek där vi ser på samlingarna, talar om byggnaderna. Vi dricker eftermiddagskaffe på museerna. Sedan vandrar vi ned till Ludwigsstrasse och ser på arkitekten Friedrich von Gärtners monumentalisering av München. Vi besöker Ludwigskirche, ser på universitetsarkitekturen, Siegestor och de statliga byggnaderna och bostadsarkitekturen. Därefter tar vi tunnelbanan från Odeonplatz till hotellet.
Kvällen avslutas med gemensam middag.
Söndag
Efterkrigstidens München
Vi åker till BMW-centrum och ser på samtidens arkitektur. Därefter vandrar vi till Olympiapark och de som vill kan åka upp i Olympiaturm för att se Münchens bästa utsikt. Alternativt avslutar vi vid Ökumenisches Kirchenzentrum i Olympiadorf. Det är en kyrka som byggdes till olympiaden och rymmer såväl ett katolsk som protestantiskt kyrkorum och ett dagkapell. Vi tar sedan tunnelbana tillbaka till hotellet för återresa till Sverige.
Vissa smärre ändringar, som dock inte påverkar helheten, kan bli aktuella i programmet.
Flygtiderna till München är Avresa med med Norwegian …. Torsdag den 21 maj från Arlanda kl 10.30 med ankomst München 12.40. Återresa söndag den 24.5 kl 17.10 från München med ankomst Arlanda 19.20.
Anmälning via hemsidan från tisdagen den 21 januari kl 18.00. Kostnad ….. kr inkluderar del i dubbelrum och flyg, för enkelrum tillkommer …. kr. Frukost, tre middagar, resekostnader i München samt entréer till museer ingår även i priset. Luncher i München samt resa till och från Arlanda står resenären själv för.
Anmälningsformuläret visas på hemsidan först vid angiven tid.
En anmälningsavgift på 1500 kronor sätts in på KIV:s bankgiro 713-6393 senast fredag den 7 februari. Resterande belopp skall vara inbetalt senast onsdag den 11 mars. Återbud efter ….. debiteras med … kr om platsen inte kan besättas av annan intresserad. Medlem kan anmäla ytterligare en KIV-medlem (och i mån av plats en gäst).