KIV:s vårresa 2015 går till Istanbul med professor Jan von Bonsdorff som guide. Istanbul är staden vid Bosporen som burit tre namn - först Bysans, sedan Konstantinopel - och där lika många kulturer samverkat. Det är också staden som tillhör två världsdelar genom att Europa och Asien här flätas in i varandra. Och det är staden som i århundraden fått vara en kulturell brännpunkt präglad av både orientaliska och avantgardistiska inslag.
Flygfoto över Istanbul
Från vårt hotell i Gamla Stan är det inte långt till sevärdheter som sultanens palats Topkapı, Hagia Sophia och Blå moskén. Vidare finns underjordiska cisterner att bese. Från ena ändan av Hippodromen får vi en fin översikt över den södra delen av staden ut över Marmarasjön. En pärla att besöka är Sokollu Mehmet Paşa Camii, en av arkitekten Sinans mindre moskéer i Kadırga-området. En spårvagnsstation bort ligger den Stora basaren där vi uppmärksammas på de äldsta delarna och några tysta "han"-gårdar. Före det besöker vi Beyazıt Camii, en moské nära universitetet inte långt från Basaren.
Till Gyllne Hornet kommer vi med spårvagn eller buss. Nere vid vattnet ligger Kryddbasaren, egentligen en del av sultanmoderns nya moské, Yeni Valide Camii. Den lilla moskén Rüstem Paşa är ett måste. Över Galata-bron och Gyllne Hornet kan man sedan gå till fots eller ta spårvagnen. Nära brofästet är det lilla privata judiska museet ett besöksmål. Också Arap Camii ligger här, ursprungligen en klosterkyrka som byggdes om till moské för "araberna", dvs de morer som slängdes ut från Spanien 1492.
Upp till ambassadområdena och den europeiska staden Pera (Beyoğlu) kan man ta Europas första (eller andra) tunnelbana. Att gå längs İstiklâl Caddesi (Grande Rue de Péra) är en upplevelse. Man kan också ta en turistspårvagn fram till Taksim och den under 2013 omstridda Gezi-parken. På andra sidan Pera ligger i området Nişantaşı Orhan Pamuks Oskuldens museum som är värt ett besök.
Med buss tar vi oss en av dagarna runt den theodesianska stadsmuren. Här kan det sista bysantinska palatset Blachernai pekas ut. Därefter beser vi den bysantinska Khora-kyrkan liksom det genom Gunnar Ekelöfs diktning berömda Blachernekapellet och dess reningskälla (Hagíasma). Ett stopp vid det grekisk-ortodoxa patriarkatet ingår också. Dagen avslutas uppe vid Gyllne Hornets spets, vid det stora vallfartsområdet Eyüp, med talrika helgon- och sultangravar.
Resan sker med Turkish Airlines från Arlanda. Avresa den 3 maj kl 11.45 och med hemkomst den 7 maj kl 23.30. Från Istanbuls flygplats har vi egen buss till det fyrstjärniga Orka Royal Hotel i Gamla Stan som är vårt boende under resan och från vilket dagsutflykterna utgår.
Soluppgång över Blå moskén i Istanbul
I priset 8 900 kr ingår flyg Stockholm Arlanda - Istanbul t/ r, transfer till och från hotellet, transport vid utfärder då vi inte promenerar, inträden, svensktalande guide och färdledare samt del i dubbelrum på Orka Royal Hotel med frukost och fyra middagar exkl. dryck. För enkelrum tillkommer 1 750 kr.
Första anmälningstid är måndagen den 8 december kl 09.00 till Elisabeth Gestblom 070 251 10 13 eller via KIV:s hemsida. En anmälningsavgift på 1200 kr, som ska vara inbetald senast den 16 december, sätts in på KIV:s bankgiro 713-6393. Samtidigt anges rätt stavat namn (samma som på passet) på den/de personer betalningen gäller. Slutbetalning sker senast den 30 januari 2015.
Läs programmet dag för dag här