Måndagen den 6 oktober föreläste FD, arkitekt Jakob Lindblad om övertaliga kyrkor. Jakob har 2009 disputerat på avhandlingen 470 nya kyrkor: bidrag till Sveriges arkitekturhistoria 1850-1890.
Det finns många anledningar till att kyrkor inte används och skälen kan t ex vara ekonomiska, sociala och geografiska. Tidigare förstördes kyrkor av bränder och krig nu omvandlas kyrkor till bostäder, föreläsningslokaler, konserthallar osv och andra samfund kan överta byggnaderna. Kyrkor kan också rivas och ersättas med nya, enligt nuvarande uppfattning, mer funktionella byggnader. Under 1800-talet innebar övertaligheten att större kyrkor byggdes varvid den äldre, mindre kyrkan, inte användes längre. Nu innebär övertaligheten att mer funktionella och arkitektoniskt bättre lämpade kyrkor byggs och den gamla kyrkan avyttras eller rivs. En anledning till övertaligheten är bristande finansiering, församlingen är inte tillräcklig stor, en annan att verksamheten, hospitalet, regementet, arbetsanstalten, garnisonen osv som kyrkan tillhörde har lagts ned. Var femte kyrka behövs inte längre för församlingens gudstjänster enligt en undersökning i Kyrkans tidning och var tredje används endast sporadiskt, 350 av landets kyrkor används inte alls. Begreppet "övertalighet" är för övrigt omdiskuterat och bitvis kontroversiellt.
En möjlighet att behålla en kyrka trots krympande församling kan vara att hyra ut den helt eller delvis. Tidigare användes delar av kyrkor som magasin, nu kan en del av kyrkan användas som församlingshem eller samlingslokal, ett sätt att spara pengar i kärva ekonomiska tider.
Kyrkor som rivs blir sällan helt bortglömda, kyrkoruiner kan användas till friluftsgudstjänster, bröllop, konserter mm. Vad är en kyrka: en helig plats, en bild av tidlöshet en samlingsplats för människor, den skall vara öppen, tillgänglig, beständig, oföränderlig, tilltalande, intim, ett rum för rit, ett Guds Hus och en del av vårt kulturarv.