Rot kallas den del av en växt som förankrar växten till marken. Förutom att ge växten stadga fungerar rötterna även som upptagare av markvatten och växtnäringsämnen ur jorden. Utan rötter inget liv. I vår har vi valt Rötter som tema för våra föreläsningar. Konstens rötter.
Måndag den 23 januari föreläsning kl. 19.00
Humanistiska teatern, Engelska parken
Natasha Dahnberg, akvarell och mixed media.
Konsten att sitta på två stolar.
För- och nackdelar med att ha rötter i flera kulturer
Natasha Dahnberg, konstnär
I sitt föredrag Konsten att sitta på två stolar berättar Dahnberg om hur hon får inspiration från de kulturer som hon själv tillhör och om hur hon i sin konst bygger upp ett eget symbolsystem baserat på både personliga upplevelser och kulturella traditioner.
Natasha Dahnberg är en rysk-svensk konstnär som under senare år har uppmärksammats för starka och tankeväckande foto- och videoverk, ibland med politisk udd och ibland med subtila berättelser om stora livsfrågor med djupa rötter. Hon är utöver konstnär även curator och skribent i den feministiska kulturtidskriften Cora och sedan några år tillbaka jobbar hon som intendent för pedagogik på Uppsala konstmuseum.
Måndag den 27 februari föreläsning kl. 19.00
Humanistiska teatern, Engelska parken
Konstens ursprung, jag var där
Thomas Hård af Segerstad, tidigare lektor och nu timlärare vid Konstvetenskapliga institutionen
Thomas Hård af Segerstad talar över konsten med utgångspunkt i Lascauxgrottan i sydvästra Frankrike som upptäcktes 1940.
Lascauxgrottan är ett av världens äldsta konstverk och smyckad med mer än tusen målningar och ristningar från magdalénienkulturen omkring 17 000 - 12 000 före Kristus.
Måndag den 20 mars föreläsning kl. 19.00
Humanistiska teatern, Engelska parken
Skissernas Museum, Lund.
Skissen roll i den konstnärliga processen
Patrick Amsellem fil dr i konst- och arkitekturhistoria
Skisser bär på en mångfald av berättelser om såväl konstnärliga processer som skapandets olika förutsättningar. Utifrån Skissernas Museums fokus på den konstnärliga processen och konst i offentliga rum talar Patrick Amsellem om skissers betydelse som kreativt redskap och vad de kan säga om samhället och de beslut som formar våra gemensamma rum.
Patrick Amsellem är fil.dr i konst- och arkitekturhistoria. Han är sedan 2020 direktör för Statens konstråd och var tidigare chef för Skissernas Museum.
Måndag den 17 april föreläsning kl. 19.00
Ihresalen, Engelska parken
Weikko Kuuzela: Porträtt.
PERFORMANCE
Weikko Kuuzela, konstnär
Vi kommer att möta en konstnär in action. Kvällen gäst är Weikko Kuuzela, bildkonstnär och akvarellist. Han kommer att genomföra en performance. Han målar och skapar framför våra ögon. I en ström.
Weikko Kuuzela liknar detta vid ”improviserad musik, en högst temporär upplevelse, odokumenterad, försvinnande, det enda som kvarstår är minnesbilder som i likhet med fysiska bilder också påverkas av tiden”.
Han frågar: ”En fysisk bild kan man återse och på nytt undersöka vilka impulser den ger. Här finns en skillnad. Har minnesbilden större möjligheter att behålla sin styrka?”
Han fortsätter: ”För mig är en performance ett sätt att visa hur man som konstnär arbetar mot sin rutin - söker det okontrollerade, det överraskande, det destruktiva som går hand i hand med det kreativa...som ett offer”.Måndag den 15 maj föreläsning kl. 19.00
Humanistiska teatern, Engelska parken
Nasjonalmuseet, rom 45. Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg
Det händer mycket i Oslo
Anders Svensson, amanuens vid Nationalmuseum
Den senaste tiden har konsten och arkitekturen fått ta ny plats med flera nybyggnationer som omdefinierar staden. Förra året öppnade det nya Munch-museet intill operahuset i centrala Oslo och i juni öppnade det nya Nasjonalmuseet.