Vi hoppas att pandemin medger att under våren kunna genomföra ett program med föreläsningar och researrangemang. Dock har vi valt att avvakta till februari med den första föreläsningen vilket innebär att vi i vår planerar att genomföra fyra föreläsningar och två researrangemang.
Under våren fortsätter vi med det tema Väntan som introducerades av Emilie Karlsmo i höstas.
'
Måndag den 14 februari föreläsning kl. 19.00
Humanistiska teatern, Engelska parken
Konstnärsgruppen In Every Tree har skapat verket Woodland till strålbehandlingens väntrum på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Konst i väntrum
Andreas Bjersby, chef för Konstenheten i Region Uppsala
Sjukhusens och vårdcentralernas väntrum är en laddade platser. Rum som många gånger fylls av oro och ängslan men självklart också tillförsikt. Vilken roll spelar egentligen den miljö vi väntar i och vad har konsten för betydelse? Finns det konst som lämpar sig bättre än annan i vårdens lokaler? Och vem bestämmer egentligen vad som ska sättas upp på väggarna?
Måndag den 21 mars föreläsning kl. 19.00
Humanistiska teatern, Engelska parken
JOM_Untitled_2015_1968. Bild: Galerie Anhava.
Ett finsk-svenskt perspektiv på 1970-talets konceptkonst
Diana Kaur Vonna-Michell, doktorand vid Konstvetenskapliga institutionen, KIV stipendiat 2020
Konceptkonsten som internationellt fenomen florerade i slutet på 1960-talet och fick ett småskaligt genomslag i Norden i början av 1970-talet. Denna konstbegreppets omförhandling deltog i rörelsen mot vad som benämns ”den öppna konsten” och nådde ända in i akademien. Mitt avhandlingsarbete kretsar kring frågeställningar om samtidskonstens och -konstnärens förändrade förutsättningar i samband med denna omförhandling och har den preliminära titeln The Making of Ways of Being an Artist. Titeln fångar in att det handlar om processer – blivandet. Här följs idéen om konst såsom den formulerades och lanserades av Jan-Olof Mallander - finlandssvensk konstnär, kritiker, gallerist och curator – och konstnärsgruppen Skördemännen över nationsgränsen mellan Finland och Sverige. Genom att se vilken roll politik, nation, språk, naturförbundenhet, andlighet, konstnärsgruppen och konstnärsjaget spelade inom ramen för konstbegreppet dras några långa linjer som har betydelse för avhandlingsarbetet.
Tisdag den 26 april föreläsning kl. 19.00
Humanistiska teatern, Engelska parken
Edward Hopper: Nighthawks, 1943
”Edward Hopper Väntanmotiv”
Olle Wilson, universitetslektor vid Uppsala universitet
Måndag den 16 maj föreläsning kl. 19.00
Humanistiska teatern, Engelska parken
Vy från söder. Bild: Henning Larsen Architects
Uppsala stadshus i ny gestalt
Claes Larsson, stadsarkitekt i Uppsala kommun
Stadshuset i Uppsala har genomfört en om- och tillbyggnad med syfte att skapa ett högkvalitativt stadshus med omgivande allmän plats för kommunala förvaltningar och förtroendevalda politiker. I det nya stadshuset finns det bland annat plats för utställningar, kontaktcenter, reception, ett konferenscenter, restaurang och ett kafé.
Entreprenaden omfattar en ombyggnad på cirka 13 000 kvm, nybyggnad på cirka 14 000 kvm varav påbyggnad om cirka 2 000 kvm samt allmän platsmark på cirka 7 000 kvm. Ett utmärkande moment i projektet är glastaket över den stora innegården som spänner över 40x40 meter. Projektet är en utförandeentreprenad med Henning Larsen som arkitekt och Thyréns som står för konstruktion och teknikdisciplinerna.