I vår fortsätter vi med Konst som är ute som föreläsningstema.
Ett tema som har flera bottnar. Konstnärer och konstnärliga uttryck kan från att ha varit bortglömda och ute komma att återupptäckas, på nytt lyftas fram och få ett erkännande. Flera av föredragen i vår har den utgångspunkten.
I vårens föredrag berättas om Nationalmuseums förändring och om konstnärerna Julius Kronberg och Arvid Fougstedt. Ett föredrag berättar om miljonprogrammets storskaliga bostadsområden och om dess rykte och verklighet.
Måndag den 21 januari föreläsning kl. 19.00
Humanistiska teatern, Engelska parken
På väg in i industriåldern, 1800-1870. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum
Nationalmuseum i nytt ljus
Helena Kåberg, intendent och projektledare för Nationalmuseums nya samlingspresentationer
Att visa historiska samlingar av konst och design i en kulturhistorisk byggnad som uppfyller nutida krav och förväntningar på ett modernt museum. Detta mål formulerade Nationalmuseum och Statens fastighetsverk tillsammans när renoveringen av museet inleddes.
Helena Kåberg, intendent och projektledare för Nationalmuseums nya samlingspresentationer, berättar om det komplexa arbetet med att både respektera 1800-talsbyggnadens unika arkitektur och skapa nutida utställningar som lockar en bred publik. Hur går det till exempel till att välja de konstverk som ska visas? Hur skapas utställningsdesign och vad styr valet av väggkulörer? Vad finns det för tankar kring pedagogik och förmedling?
Ombyggnaden av Nationalmuseum kom att kräva en hel kreativa byggnadstekniska lösningar, här är en berättelse om de utmaningar som fanns och hur de löstes.
Måndag den 18 februari föreläsning kl. 19.00
Humanistiska teatern, Engelska parken
Julius Kronberg: Jaktnymf och fauner, 1875, NM1316. Foto: Nationalmuseum SHM
Julius Kronberg – måleriets triumfator
Tomas Björk, professor emeritus i konstvetenskap, Stockholms universitet
Julius Kronberg (1850-1921) var en av det sena 1800-talets mest uppburna svenska konstnärer,känd för sina färgrika målningar i stort format med historiska och allegoriska teman. Under 1900-talets modernistiska strömningar minskade uppskattningen av hans verk starkt, men på senare tid har Kronbergs verk mött ny uppskattning och förståelse. Detta bland annat genom en monografi av Tomas Björk Julius Kronberg – måleriets triumfator (2016) och en utställning om salongsmåleriet på Waldemarsudde samma år.
Här berättas om Kronbergs atelje som finns bevarad på Skansen.
Måndag den 11 mars föreläsning kl. 19.00
Humanistiska teatern, Engelska parken
Rinkeby, Stockholm. Foto Holger Ellgard
Miljonprogrammet - Rykte och verklighet
Erik Stenberg, arkitekt och biträdande professor vid KTH.
Miljonprogrammets storskaliga bostadsområden, som byggdes mellan 1965-1974, är komplexa och komplicerade varelser. Samtidigt som 22 av 23 områden som polisen klassat som utsatta områden 2017 byggdes under miljonprogrammet, har ett par generationer av boende växt upp med andra erfarenheter i samma miljonprogramsområden. Vad är orsakerna och skälen till denna tudelade bild? Varför är ryktet så dålig och hur ser egentligen verkligheten ut? Föreläsningen berättar en hundrafemtioårig historia om svenskt bostadsbyggande och inkluderar en internationell utblick mot de 170 miljoner bostäder som byggdes i prefabricerad betong mellan 1945-1985.
Måndag den 8 april föreläsning kl. 19.00
Humanistiska teatern, Engelska parken
Arvid Fougstedt: Erik d 1 juli 1924. Konstakademien. Foto: Björn Strömfeldt
Bilden av barndomen - gåva eller pant
Lena Johannesson, professor emeritus i konstvenskap, Göteborgs universitet
När ende sonen Erik flyttade utomlands började akademiprofessorn Arvid Fougstedt (1888-1949) i brevform skriva en ”biografi” över Eriks barndom. Breven var långa och rikligt illustrerade med akvareller. Som företrädare för ”den nya sakligheten” var Fougstedt känd för sina strama foto- och renässansinspirerade oljemålningar, i akvarellen var han en spontan berättare. Men vem berättade han för i denna senkomna ”barnbok för en vuxen son”? För Erik – eller för sig själv?
Måndag den 20 maj föreläsning kl. 19.00
Humanistiska teatern, Engelska parken
Utsikt över Edinburgh. Foto: Från Wikipedia.
Edinburgh – kungamakt, upplysning och demokrati i ”Athens of the North”
Henrik Widmark, universitetslektor i konstvetenskap, Uppsala universitet
Inför KIVs resa till Edinburgh föreläser universitetslektor Henrik Widmark om historia och märkesbyggnader i denna Skottlands huvudstad och mest betydande universitetsstad. Föreläsningen ger bakgrundskunskaper till resenärerna, men vänder sig också till övriga intresserade av en historiskt viktig urban miljö.