Omvandlande arkitektur
Höstens föreläsningar om arkitektur har varit mycket uppskattat. KIV fortsätter därför även under våren med samma tema. Även vårterminens utflykt och resa har temat arkitektur. Vi gör en vandring i Gottsunda för att se på konst, kultur och arkitektur i området och vi gör en resa till Berlin för att se hur staden omvandlats. En föreläsning avviker det är och det är KIV:s stipendiat Greger Sundin som berättar om hur furstar roades på 16- och 1700-talen.
Välkomna till en spännande och intressant vår.
Måndag 18/1 föreläsning kl. 19.00 i Ihresalen, Engelska parken
Berwaldhallen och dess tillkomst
Erik Ahnborg, arkitekt.
Erik Ahnborg, har varit verksam arkitekt sedan år 1952. Bland Ahnborgs uppdrag kan nämnas Radio- och TV-huset, Berwaldhallen i Stockholm, friluftsscenen Dalhalla i Rättvik och många projekt i Nordafrika och Främre orienten.
Erik Ahnborg kommer att berätta om Berwaldhallens projektering och byggande fram till med invigningen år 1979. Ahnborg berättar även något om konsten och akustiken samt om Frans Berwald illustrerat med lite musik av Berwald.
Måndag 15/2 föreläsning kl. 19.00 i Ihresalen, Engelska parken
Konflikterna som format staden
Rasmus Waern Arkitekt SAR/MSA
Planeringen av nya offentliga hus är fulla av konflikter. Blir det inte bråk om hur mycket huset ska få kosta, får frågan hur de ska se ut eller var de ska ligga känslorna att svalla. Utifrån exempel på stora och små konflikter i såväl Sverige som utomlands beskriver Rasmus Wærn hur bråk om byggen kan och bör hanteras. Rasmus Wærn är arkitekt och arkitekturhistoriker. Han har skrivit flera böcker om arkitekturens förutsättningar som mött många läsare såväl i Sverige som i andra länder.
Måndag 14/3 föreläsning kl. 19.00 i Ihresalen, Engelska parken
Studenternnas IP 1932 Vision av Uppsala Event Center
Det våras för arenor. Från exercis till upplevelsekonsumtion genom Uppsalas idrottsplatser.
Oskar Nordell, doktorand och lärare vid Konstvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet.
Oskar Nordells vetenskapliga intressen rör främst arkitektur och stadsbyggande över tid, samt de föreställningar och processer som ramar in och styr hur vi väljer att bygga våra städer.
Utifrån Nordells forskning kring samtida arenaarkitektur presenteras under temat ”Från exercis till upplevelsekonsumtion genom Uppsalas idrottsplatser” Det blir nedslag i Uppsalas historik över platser för idrott, samt en inblick i den pågående arenaboomen. Vilken plats och funktion har platser för idrott haft i staden historiskt? Och vad föranleder att så många arenor byggs i så många städer idag, varav två planeras i Uppsala?
Måndag 11/4 föreläsning kl. 19.00 OBS i Gustavianum
Att roa en furste
Greger Sundin, doktorand på konstvetenskapliga institutionen och KIV-stipendiat 2015
Greger Sundin berättar om spel och tidsfördriv i Europas furstehov under 16- och 1700-talen utifrån föremål i Augsburgska konstskåpet. Vi får även en visning av Augsburgska konstskåpet.
Måndag 16/5 föreläsning kl. 19.00 i Ihresalen, Engelska parken
Stad i förändring - Berlin under 200 år
Henrik Widmark, universitetslektor vid Konstvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet.
Henrik Widmark är känd i KIV-sammanhang för uppskattade föreläsningar och guidningar. Hans forskning har fokus på urbana frågor och visuell kultur. Aktuell med bidraget "Konstmuseets rum och arkitektur i det sena 1800-talets London och Berlin" i skriftserie utgiven av Göteborgs konstmuseum.
Föreläsning öppen för alla men är även en förberedelse inför KIV:s resa till Berlin