Kyrkors hemligheter
I Uppsala domkyrka visas under hösten utställning kallad Himlen är här. Med inspiration från innehållet i den utställningen har vi som nästa läsårs tema valt Kyrkors hemligheter.
Har kykpor hemligheter? Bär deras föremål på berättelser? Svaret är definitivt ett ja. Genom århundranden har människors liv och tro fått sitt uttryck i kyrkorummet. Historien om den plats de ligger på får ofta sin gestaltning i en kyrkas inventarier och utsmyckning.
Välkomna till en spännande och intressant höst
Samtliga föredrag äger rum i Ihresalen, Engelska parken, Humanistiskt centrum.
Måndag 15 september kl 19.00
Himlen är här - ett uppdrag med spännvidd
Helen Warpe Nymansson, utställningsproducent och projektledare för utställningen Himlen är här i Uppsala domkyrka
Triumfkrucifix, Ilsbo kyrka, Hälsingland, ca 1200
Himlen är här är en utställning i Uppsala domkyrka 18 juni till 16 november 2014 som visar närmare 60 konstföremål från kyrkor i Uppsala stift, museer och bibliotek, i ett möte med samtida konst. Den handlar om möten – mellan dåtid och nutid, människa och Gud, jordiskt och himmelskt.
Helene Warpe Nymansson har arbetat med utställningen under ett och ett halvt år, stiftets kyrkor har tillfrågats om utlåning av intressanta och spännande konstobjekt, konservatorer skickats ut för att se över och restaurera, innan verken slutligen och med största försiktighet fraktats till Domkyrkan.
Läs mer om Himlen är här
Måndag 6 oktober kl 19.00
Övertaliga kyrkor - historiskt sett
Jacob Lindblad, universitetslektor vid Konstvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet
Interiörbild från Skallsjö gamla kyrka i Västergötland
Kyrkorna utgör en av landets viktigaste konst- och kulturhistoriska miljöer. Kyrkor rivs eller får nya funktioner och uttrycket övertaliga kyrkor har etablerat sig som begrepp. Vilka kyrkor är hotade och vilka öden går de till mötes? Frågan belyses med exempel från olika tider.
Måndag 3 november kl 19.00
Med kyrkans altarskåp som spegel av samtiden
Carina Jocobsson, universitetslektor vid Konstvetenskapliga institutionen i Uppsala.
Altarskåp, Strängnäs domkyrka, Södermanland
Detta föredrag fokuserar på hur det förmoderna samhällets handel, ekonomi, sociala förhållanden och idévärld tar konkret uttryck i senmedeltidens konst. Genom altarskåpens rika bildvärld åskådliggörs samtidens klädmode och handel via gestalter klädda i orientaliskt inspirerade dräkter med randiga tyger och turbanliknande huvudbonader. Samhällets nya syn på familjeliv uttrycks exempelvis också i framställningar av den Heliga Släkten där jungfru Marias systrar framträder med makar och lekande barn som om de vore på ett familjekalas. Resan börjar med altarskåpen i Strängnäs och Uppsala och slutar med Hittebarnshuset i Florens.
Måndag 1 december kl 19.00
Ljuset som lyser igenom - utmaningen att bevara bemålade kyrkfönster
Linda Kvarnström, glasmålerikonservator hos Svenska kyrkan, Uppsala
Tidigare har man varit tvungen att skicka bemålade och blyinfattade kyrkfönster till konservatorer utomlands, men för första gången i Sverige är arbetet med att konservera ett bemålat kyrkfönster igång. På plats intill Uppsala domkyrka ligger nu en ateljé specialbyggd för konserveringen av glasmålningar.
Läs mer om Linda Kvarnström och konserveringen av Sveriges största kyrkfönster.