Institutionell grönska
Uppsalas akademiträdgårdar som idé och praktik igår, idag och imorgon
Universitetsparken kort efter anläggandet på 1880-talet. I fonden står den tillhörande akademibyggnaden Universitetshuset
Om uppsatsen
Uppsatsen syftar till att redogöra för den akademiska trädgården i Uppsala historiskt och i nutid, där ett urval exempel redovisas för att påvisa dess bredd i funktion och gestaltning. Landskapsarkitekturens historia är ett ämne som på många sätt hamnat i skymundan för att ge plats åt den byggnadsarkitektoniska forskningen. Jag har valt att hålla ett lokalt perspektiv, belysa något som är relevant för mig och den stad jag bor i och vill med uppsatsen därför belysa den viktiga landskapsarkitektoniska och stadsplaneringsmässiga del av vår stad de akademiska trädgårdarna utgör. Med hjälp av en pedagogisk och kronologisk ordning utreder jag den trädgårdshistoriska utvecklingen där jag resonerar och tar fasta på viktiga enskilda händelser och allmän kontext. Jag har med uppsatsen alltså sökt etablera en tydlig historisk överblick över Uppsalas akademiska trädgårdslandskap och därigenom belysa den mångfacetterade roll den spelar för staden och akademin.
Carolinaparken med staty över kung Karl XIV med Philologicum i fonden, Uppsala, fotografi från omkring år 1914
Om Milton Skirgård
Milton Skirgård är 21 år gammal och kommer från Enköping.Han är student i konstvetenskap vid Konstvetenskapliga institutionen på Uppsala universitet tillika studentrepresentant i institutionsstyrelsen. Vid sidan av studierna innehar han befattningen som trädgårdsmästare vid Uplands nation samt extrajobbar på Uppsala Auktionskammare. Han har specialiserat sig på landskapsarkitektur och historiska trädgårdar och har tidigare skrivit uppsats rörande trädgårdsstaden Enköpings park- och trädgårdsliv där de holländska influenserna särskilt har undersökts.
Läs uppsatsen här