Den förste som erhöll KIV arkitekturstipendium blev Christopher Vainesworth med masteruppsatsen
Med nit och skicklighet - arkitekten Adrian Crispin Peterson och hans yrkesverksamhet i Uppsala 1866 - 1872
Adrian Crispin Peterson var en oerhört produktiv och hängiven arkitekt. Han blev inte ett av de stora namnen men hans yrkesverksamhet visar hur de flesta arkitekterna arbetade under 1800-talet - för försörjning och genom att tillfredsställa en marknad. Syftet med Christopher Vainesworth masterarbete har varit att visa detta och fylla ett tomrum inom arkitekturhistorieforskningen.
Lite bakgrund om Christopher, hans intressen och det arbete han utfört:
Min masterexamen och masterarbete gjorde jag klart våren 2014. Jag har studerat i både Uppsala, Stockholm, Edinburgh och Rom. Jag är utbildad arkivarie och arbetar inom Kungl. Hovstaterna, för närvarande med bl.a. ett bokprojekt rörande Rosersbergs slotts inredningar från sent 1700-tal och tidigt 1800-tal.
Mitt fokus har varit 1800-talets arkitekturhistoria genom primärmaterial som ekonomihandlingar, ritningar och korrespondens. Särskilt intressant finner jag planlösningens utformning efter beställarens status, ekonomi och behov. Byggnader visar mer än bara yta. Val av en byggnads material och estetiska eller praktiska utformning visar kanske inte endast på arkitektens idéer utan också samhälleliga strömningar och inte minst beställarens position. Mitt masterarbete fokuserar visserligen på en arkitekt, men utifrån kontexten kring arkitektyrket och byggherrarnas ställning och betydelse.
En bild visande Erik Anderssons gård från 1870, från Kart- och bildenheten på Carolina Rediviva
Ett skrank till norra och södra ingångarna till Uppsala domkyrka från 1870, Landstingsarkivet i Uppsala.